Termostatul financiar

  Sau cum sa iti ajunga banii de la un salariul la altul? Si de ce nu, chiar sa iti mai ramana ceva.

    Ce este acest termostat si ce legatura are cu banii pe care ii castigam noi?

    Ca si orice termostat, are rolul de a mentine un anumit nivel, intr-un anumit domeniu. Termostatul de la centrala mentine temperatura in camera la nivelul pe care il dorim noi, pe care il setam.

    Termostatul financiar face acelasi lucru, doar ca nu cu temperatura din camera, ci cu nivelul nostru financiar. Acest termostat de cele mai multe ori este setat de catre societate, prin toate informatiile legate de bani pe care ni le ofera. De cele mai multe ori aceste informatii sunt negative, oferind banilor un sens negativ, rau. Si pentru ca noi vrem sa fim buni, facem tot posibilul sa nu tinem langa noi lucruri rele. In aceste lucruri rele de cele mai multe ori se numara si banii.

    Ceea ce nu ne invata societatea este ca banii, sunt doar bani, nu sunt nici rai, nici buni. Banii sunt doar un rezultat al valorii noastre, pe care o oferim celor din jurul nostru.

    Unii oameni au acest termostat setat pe zero, si indiferent de cat castiga, o sa cheltuie toti banii. Chiar daca o sa le creasca suma pe care o castiga, o sa isi creasca si cheltuielile pentru a ajunge la zero.

Alte persoane au acest termostat setat pe minus, in cazul lor, cheltuielile sunt mereu mai mari decat suma pe care o castiga. Ne dorim ceva, nu avem bani acum sa ne cumparam acest lucru, si pentru ca nu avem nici rabdare si nici educatie in acest sens, alegem calea cea mai usoara, mergem la banca si luam un credit si rezolvam aceasta dorinta. Insa aceasta alegere are o consecinta pe masura, ne-a setat termostatul pe minus, si mereu o sa mai vrem ceva, si mereu o sa zicem cumpar acum si o sa platesc mai tarziu, fara sa ne gandim ca ne setam termostatul din ce in ce mai jos, mai pe minus.

    Insa sunt si persoane care au acest termostat setat pe plus, si cel mai bun exeplu in acest caz, pe care il stiu eu, este Donald Trump, care chiar daca a avut parte de esecuri in viata lui financiara, si a pierdut tot, mereu a ajuns sa castige din nou milioane. Pentru ca acolo este setat termostatul lui.

    Indiferent cum este setat termostatul nostru acum, primul pas pe care il putem face este sa fim constienti de el, sa aflam cum este setat, sa ne gandim cum dorim sa fie si apoi sa facem tot ce tine de noi pentru a seta acest termostat in favoarea noastra.

    Chiar daca de cele mai multe ori termostatul financiar ne este setat fara ca noi sa ne dam seama, prin convingerile, informatiile pe care le auzim despre bani, il putem schimba, il putem seta cum dorim noi.

    Cum putem face acest lucru? O sa aflati in articolul urmator. Pana atunci, gandeste-te cum este termostatul tau financiar, pe ce suma este setat, cat castigi in acest moment, si cat cheltui. Si ce crezi tu despre bani? Cum ii vezi? Ce simti cand te gandesti la bani, cand ii ai in mana, cand ii dai pe anumite lucruri? Toate aceste conteaza pentru tine.

 

Cu drag

Dumitru Rus

0023_Fotor_Fotor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *