De ce nu reușim să economisim?

     Domeniul financiar este un domeniu important pentru viața noastră. Zi de zi folosim banii. Cu toate acestea educația noastră lasă de dorit, ceea ce duce la apariția problemelor financiare

     Lumea se schimbă din ce în ce mai repede pe toate planurile. Tehnologia avansează foarte mult, apar meserii noi, modalități noi de a caștiga bani. Multe meserii vechi dispar. Însă mulți dintre noi funcționăm cu informații de acum 100 de ani. Cred că cel mai bine se vede în sistemul educațional care a rămas cu mult în urmă și nu este deloc potrivit situației actuale.

     Faptul că nu reușim să economisim, este o problemă care vine din lipsa de educație financiară, din mentalitate. Multă lume spune că venitul este prea mic pentru a reuși să economisească, însă este doar o scuză. Cred că fiecare cunoaștem persoane care caștigă dublu decat noi și tot nu reusesc să economisească. Așadar nu venitul este problema, pentru ca dacă ar fi adevărat, în momentul când am castigă mai mult, am reuși să economisim. Adevarata problemă este faptul că ne lipsește educația financiară. 

     Funcționăm după o educație financiară veche, de pe vremea când oamenii trăiau din gospodarie, din agricultură și creșterea animalelor. Funcționăm după credințele de atunci, iar una dintre convingeri este că banii se castigă greu. Așa era în aceea vreme, se muncea mult pentru niște bani. De atunci și până acum prea puțini ne-am schimbat convingerile, prea puțini le-am actualizat la situația zilei de azi.

     Lipsa educației actualizată, convingerile despre bani pe care le avem duc la un anumit comportament. Iar acest comportament nu este deloc potrivit pentru finanțele noastre. 

     De unde știu asta? Hai să privim în jurul nostru să vedem câte persoane au probleme financiare? Câte persoane nu au economii? Câte persoane cheltuie mai mulți bani decât caștigă? Câte persoane trăiesc de la un venit la altul? Câte persoane au mai multe surse de venit?

     De aici rezultă și administrarea deficitară a banilor, ceea ce nu duce la nimic bun decât la probleme din ce în ce mai mari.

     Ce putem sa facem în această situație și cu ce începem?

     În primul rând recomand niște cărți pe tema educației financiare. Apoi o să ne ajute dacă avem în anturajul nostru persoane bogate, persoane cu o situație financiară bună. Având lângă noi astfel de persoane o să le modelăm modul lor de gândire. În termeni tehnici este ca și cum am actualiza un program de operare pentru telefon sau calculator. În loc să funcționăm cu Windows 95, am pune Windows 10.

     În al doilea rând ne-ar ajuta dacă am înțelege că banii sunt un instrument, un mijloc cu ajutorul căruia reușim să ne facem viața mai ușoară. Să schimbăm convingerea că banii sunt ceva rău, că banii o să ne schimbe în oameni răi, lacomi, aroganți, cu nasul pe sus. Banii o să amplifice doar ceea ce suntem. Iar pentru asta este bine să ne cunoaștem, să știm cum suntem și cum putem să devenim mai buni. 

     În al treilea rând este bine să avem niște obiective financiare. Să știm ce vrem în acest domeniu. Să știm cât vrem să câștigăm lunar, ce stil de viață ne dorim, dacă o să locuim la casă sau la bloc, ce mașină avem și cât ne costă întreținerea, unde o să ne petrecem vacanțele și câți bani vrem să avem în cont în momentul când ne hotărâm să ne retragem din activitate.

     Pentru o administrare eficientă a banilor, primul pas ar fi să avem bugete pentru fiecare categorie. Aici recomand sa împărțim banii în 6 pușculițe (idee invățată de la Lorand Soares Szasz):

  • Libertate Financiară – 10%
  • Economii pe Termen Lung – 10%
  • Educație – 10%
  • Necesități – 55%
  • Distracție – 5%
  • Donație – 10%

      Apoi o să ne ajute mult și o monitorizare a banilor. În acest fel o să știm exact pe ce cheltuim banii și cum putem să scadem cheltuielile.

     În final vreau să vă ofer un mic truc pentru a reuși să formăm obiceiul de a economisi. Mulți dintre noi când începem să economisim stabilim o sumă sau un procent din banii castigați. Și indiferent ca îi punem deoparte înainte de a plăti alte cheltuieli sau după, mai devreme sau mai tarziu o să luăm acești bani pentru unele cheltuieli care parcă apar de nicăieri.

     Pentru a nu ajunge în această situație, recomandarea mea este să ne formăm prima dată obiceiul de a economisi. 

     Un obicei se formează în medie în 66 de zile. Din această cauză recomandarea mea este să pui în fiecare zi 5 lei deoparte. Această sumă poți sa o ajustezi în funcție de venitul tău. Ideea este să fie o sumă cât mai mică pentru că ne concentrăm pe activitatea de a economisi și nu pe sumă. Suma o să o creștem după ce avem obiceiul format. 

     Dacă reușim să punem 3 luni, zi de zi, această sumă deoparte, am reușit să ne formăm obiceiul. Iar după ce avem obiceiul format o să ne fie foarte ușor să economisim, să avem bugete pentru banii noștri.

     În acest fel am făcut un pas important în dezvoltarea educației financiare, în comportamentul nostru legat de bani. Persistand o să vedem cum viața noastră se îmbunătățește pe toate planurile.

     Iți doresc succes în dezvoltarea obiceiului de a economisi, în a stabili un obiectiv pentru ce economisesti și în a avea stilul de viață dorit.

     Dacă ai nevoie de ajutor, sfaturi sau ai întrebări legate de domeniul financiar, de administrarea banilor, de creșterea venitului și scadereă cheltuielilor, poți să lași un comentariu la acest articol sau să-mi scrii pe adresa de email: rusdumitru10@gmail.com

Cu drag

Dumitru

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *