Economisim sau creștem venitul?

     Suntem în luna Mai, anul 2020, pandemia legată de COVID-19 este în toi. 

     Chiar dacă până în acest moment, la nivel mondial, multe firme s-au închis, mulți oameni și-au pierdut locul de muncă, experții spun că încă nu se știe cât de mare o să fie criza economică. Ceea ce a fost până acum, a fost doar începutul crizei.

     Ceea ce se intâmplă la nivel mondial, iese din raza mea de influență. Da, poate să mă afecteze într-o oarecare masură, însă asta nu depinde de mine. 

     În aceste condiții, ce ține de mine, ce pot să influențez, asupra căror lucruri am control deplin?

     Ceva ține de mine, ceva intră în zona mea de influență 100%, aici pot să fac ceva, pot să iau măsuri, pot să controlez. 

     De mine ține:

 • Modul meu de gândire
 • Comportamentul meu
 • Deciziile pe care le iau
 • Acțiunile pe care le fac
 • Familia mea
 • Situația financiară
 • Cheltuielile 
 • Administrarea banilor

     Aceste lucruri mereu au ținut de mine și o să țină. 

     Privind în urmă, din acest punct al vieții, din această situație, probabil că am fi luat alte decizii, știind că o să ajungem aici. Acum suntem aici, nu mai putem să luăm decizii retroactiv, însă putem să luam decizii pentru ceea ce urmează, pentru viitorul nostru. Putem să învățăm ceva din această situație.

     Cum o sa ne pregătim pentru viitor? Ce decizii o să luam? Ce decizii ne-ar fi ajutat acum, dacă luam în 2010, să economisim sau să creștem venitul?

     Mulți dintre noi ne ghidăm viața după aceste principii:

 • Stânga sau dreapta
 • Bine sau rău
 • Fericit sau bogat
 • Sănătos sau (pune tu ce vrei)

     Oamenii fericiți, împliniți, bogați, sănătoși, prosperi, cu un impact asupra societății nu se ghidează după acest principiu de X sau Y, ci au un principiu mult mai frumos care-i ajută, principiul X ȘI Y. Ei le vor pe ambele, și frumos și sănătos, și bogat și fericit, și familie fericită și carieră de succes.

     Dacă ai citit asta și primul gând care ți-a venit a fost că nu se poate, înseamnă că ai o convingere limitativă care-ti spune și tu crezi că nu se poate. Însă dacă căutăm motivele pentru care nu se poate, vedem că nu există motive întemeiate și sunt doar scuze să nu facem nimic. Eu cred că dacă sunt persoane care pot să aibă tot ce-și doresc, cu siguranță fiecare dintre noi putem să obținem ceea ce ne dorim. Pentru asta avem nevoie în primul rând de o gândire pozitivă, o gândire care să accepte provocările și să găsească soluții în orice situație.

     Revenind la situația actuală, ce credem că o să ne ajute pe viitor, să ne pregătim pentru urmatoarea criză? Să economisim, să avem un fond de urgență, să avem bani pentru investiții, să avem bani cu ce trăi dacă pierdem sursa de venit actuală, sau să ne creștem venitul?

     Răspunsul este ambele. Economisirea și creșterea venitului nu se exclud una pe alta. Nu trebuie să alegem doar una, putem să le facem pe ambele.

     Imaginează-ți care ar fi situația ta acum, dacă începând din 2010 ai fi economisit 10% din venit și în același timp să crești venitul cu cel puțin 10% pe an?

     Depinde de mine aceste activități? 100%

     Pot să fac aceste activități? 100%

     Vreau să le fac? Asta depinde de tine, de ceea ce este important pentru tine.

     Știu cum să fac? Poate da, poate nu.

     Se poate învăța? 100%

Cu drag,

Dumitru Rus

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *