Criza, un test de viață

A venit criza, ne-a luat prin surprindere :). Ne supărăm pe autorități când spun că au fost luate prin suprindere de iarnă. Însă dacă ne uitam fiecare în gospodăria noastră în aceste momente de criză, vedem același lucru, am fost luați prin surprindere.

     Pentru mine, criza este un test care ne arată dacă am învățat ceva sau nu, de la ultima criză și până acum.

     Cum facem față la acest test? 

     Suntem pregatiți? Psihic, fizic, cu resurse necesare pentru a trăi.

     În timp de criză este bine sa fim sănătoși fizic, psihic, emoțional, financiar. Să rămânem puternici și încrezători în forțele noastre și în capacitatea de a gestiona această situație astfel încât să trecem cu bine.

     Pe plan financiar, veniturile au scăzut, mai mult sau mai puțin, pentru foarte mulți dintre noi. Cu toate acestea, de bani avem nevoie în continuare. Trebuie să mâncăm, avem nevoie de gaz, curent electric, facturi care vin lună de lună și trebuie plătite. Mulți avem și rate la bancă, care acum poate să devină un adevărat stres.

     Cum putem să ne pregătim, financiar, pentru o criză?

     Cea mai simplă abilitate care poate să facă diferența între liniște și stres, pe plan financiar, acum în timp de criză, este abilitatea de a nu cheltui toți banii câștigați. 

     Având această abilitate de a economisi minim 10% din ceea ce câștigăm, trecem testul crizei relaxați și liniștiți.

     Făcând un calcul simplu vedem că de la ultima criză din 2008-2009 au trecut 10 ani. În acești 10 ani dacă am economisit doar 10% acum avem o sumă egală cu 12 salarii, ceea ce înseamnă că 12 luni avem bani să trăim la aceleași condiții ca și până acum.

     Chiar dacă este un lucru simplu să economisim 10%, vedem în aceste momente că multe persoane nu au făcut acest lucru, iar acum înțeleg că nemai având bani, sau având doar 50% din venit, este greu si foarte stresant.

    Șii sunt sigur că și după ce trece această criză, puține persoane o să aplice această regulaă simplă, de a economisi 10%. Acest lucru o să se vadă peste alți 10 ani, la urmatoarea criză, care o să vină ca de obicei.

     Cineva a spus că “pe timp de criză sunt două feluri de oameni, cei care plâng și cei care vând batiste”. Depinde de noi în ce categorie suntem și o să fim, în functție de cum ne-am pregătit până acum și cum o să ne pregătim pentru urmatoarea criză.

     Tu cum treci acest test?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *