Mintea, gandurile si succesul (II)

    In articolul trecut am vorbit despre minte, ce este si cum poate sa ne ajute.

    Azi vorbim despre gandurile pe care le avem, ce sunt, cum ne ajuta si cum ne incurca sa obtinem ceea ce ne dorim.

 

    Tie ce iti spune aceea voce interioara?

 

    Gandurile pe care le avem, vin din experienta noastra de pana acum, tot ce am auzit, tot ce am vazut, tot ce am simtit.

    Un exemplu simplu este faptul ca daca in tinerete nu ne-a placut un anumit fel de mancare, primul gand care ne vine, cand vedem acel fel de mancare este ca nu ne place. Asta se intampla cand lasam mintea sa functioneze pe pilot automat si nu mai facem ajustari. Recomandat ar fi sa incercam acel fel de mancare acum, pentru ca intre timp poate gusturile noastre s-au schimbat si putem sa avem surpriza sa ne placa.

    Gandurile pe care le avem ne creeaza emotiile, in functie de emotiile traite, avem anumite comportamente. Legat de exemplu de mai sus, gandul ca nu ne place acel fel de mancare ne creeaza o emotie de respingere, de neplacere, de dezgust, emotie care ne duce la comportamentul de a respinge aceea mancare, de a nu manca.

    Majoritatea dintre noi mergem pe acest principiu de pilot automat si ne lasam dusi de viata.

    Insa sunt o categorie de oameni, care mereu forteaza lucrurile, care chiar daca primul gand este ca nu ii place ceva, schimba acel gand cu unul de curiozitate, spunand “hai sa incerc”. Acesti oameni reusesc sa isi controleze gandurile si sa nu se lase condusi de ele. Sunt acele persoane mereu curioase, mereu bine dispuse, fericite, care traiesc in prezent, care reusesc sa creeze ganduri noi, experimentand mereu.

    Lumea se schimba intr-o viteza alarmanta si ceea ce a functionat acum 50 de ani acum nu mai este valabil.

    Acum 50 de ani pentru a vinde un produs sau un serviciu era necesar sa mergem din casa in casa, sa prezentam produsul. Acum cu ajutorul tehnologiei putem sa ajungem la milioane de oameni, iar noi sa nu facem nici un pas din casa.

    Daca acum 50 de ani sa castigi bani dintr-un serviciu era cea mai buna metoda, acum sunt 1001 metode prin care poti sa castigi cati bani vrei, lucrand ce iti doresti, cand iti doresti si de unde doresti.

    Fiecare perioada vine cu avantaje si dezavantaje.

    Insa ceea ce putem sa controlam noi este propria persoana, propria minte, propriile ganduri. Putem sa acceptam gandurile, ideile pe care le-am auzit mereu in jurul nostru sau putem sa incercam ceva nou.

    Prin simplu fapt ca schimbam mediul in care ne traim viata de zi cu zi, poate sa ne influenteze enorm.

    Sa ne imaginam ca pana acum am avut alaturi de noi persoane care mereu se plang de viata, de probleme, care nu fac nimic. Cum ne simtim noi, ce ganduri avem in acest anturaj, ce emotii, ce comportamente?

    Si acum sa ne imaginam ca schimbam acest mediu si avem in jurul nostru persoane pline de viata, optimiste, care chiar daca au probleme in viata cauta si gasesc mereu solutii. Persoane care mereu sunt in actiune, care au un plan pentru viata lor, care sunt proactive si isi creeaza viata dupa bunul plac, chiar daca nu le iese mereu cum au planificat ei. Ajusteaza planul si continua drumul. Cum ne-am simti langa aceste persoane, care ar fi modul nostru de gandire, ce emotii am avea, care ar fi comportamentul nostru?

    Cand ne gandim la bani, sanatate, fericire, relatii, familie, iubire primul gand este cel care l-am auzit mereu in jurul nostru. Acum tinand cont ca fiecare dintre noi suntem unici si avem anumite calitati si defecte, de ce am crede ca ceea ce am auzit pana acum este valabil si pentru noi? Cel mai bun mod de a vedea ce functioneaza si ce nu pentru noi este sa actionam. Sa ne intrebam mereu, dar daca pentru mine este diferit? Dar daca eu vad lucrurile diferit?

    De cele mai multe ori gandurile pe care le avem nu sunt ale noastre, sunt ale celor din jurul nostru. Acum sa ne imaginam ca avem 25 de ani si vrem sa deschidem o afacere, sa cream ceva frumos si bun pentru comunitate. In acelasi timp toti cei din jurul nostru sunt persoane angajate care au un serviciu. Ce credeti ca o sa spuna aceste persoane, cat credeti ca o sa inteleaga ceea ce este in sufletul nostru si ceea ce ne dorim noi? Si cel mai important cum pot sa ne ajute? Ce ganduri am avea in aceasta situatie?

    Dar daca am avea in jurul nostru persoane care au afaceri, care vin cu solutii pentru cei din societate, pentru cei de langa ei. Ce ganduri credeti ca am avea acum? Vazand atatea persoane in jurul nostru care au afaceri de succes. Cum credeti ca am actiona, ce emotii am avea? Care ar fi modul nostru de gandire?

 

    In concluzie, in momentul in care stim ce ne dorim de la viata, sa facem tot posibilul sa avem in jurul nostru persoane de succes, persoane care au ajuns acolo unde dorim sa ajungem si noi.

    Avand astfel de persoane in jurul nostru o sa modelam modul lor de actiune, modul lor de gandire, ideile lor. Aceste persoane o sa ne incurajeze, o sa ne ofere sprijin cand avem nevoie, o sa ne inteleaga si o sa ne accepte asa cum suntem, cu calitati si cu defecte.

 

    Tu ce iti doresti de la viata?

    Ai in jurul tau persoanele potrivite?

 

Cu drag,

Dumitru

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *