Mintea, gandurile si succesul

    Mereu m-au fascinat persoanele de succes si eram curios cum au reusit sa obtina in viata tot ce isi doresc.

    Ma intrebam de ce unii pot sa aiba viata dorita pe cand altii doar traiesc de pe o zi pe alta.

    Acum probabil o sa iti apara un gand care o sa spuna “oamenii bogati sunt bogati pentru ca au furat”. Asta auzim mereu in jurul nostru. Cu toate acestea eu am vazut si am auzit si persoane care traiesc de pe o zi pe alta, care fura si prostesc pe altii. Deci nu acesta este secretul succesului si pe mine ma intereseaza persoanele corecte, cinstite care au succes si o viata asa cum isi doresc.

    Totul incepe cu mintea noastra. Insa pentru a putea vedea cum ne ajuta sau cum ne incurca mintea sa obtinem ceea ce ne dorim, haideti sa vedem ce este mintea.

    Mintea este formata din doua parti, mintea constienta si mintea subconstienta.

    Mintea constienta este ceea ce gandim acum, voit. Ea este responsabila pentru memoria de scurta durata. Cu ea ne stabilim obiective, facem planuri, stabilim activitati. Mintea constienta poate sa lucreze cu 1 – 3 evenimente simutan si poate sa proceseze 2000 de biti de informatie pe secunda.

    Stii acele persoane care spun ca vor sa faca ceva anume, dar nu fac? Asta se intampla pentru ca isi doresc ceva, constient, dar mintea subconstienta ii opreste, ii blocheaza.

    Mintea subconstienta este o baza de date compusa din programari pe care le-am primit in copilarie (din ultimul trimestru de sarcina si pana la 6 ani). Acestea sunt programari de tipul stimul-raspuns, pe care le stocam sub forma de obiceiuri, spune Dr. Bruce Lipton.

    Mintea subconstienta nu putem sa o controlam, este ca si un program pe calculator. Este ca si cum am avea instalat microsoft word pe calculator si noi am vrea sa facem o prezentare power point.

    Mintea subconstienta este responsabila pentru convingerile noastre, pentru credintele noastre. Tot ceea ce am auzit in copilarie au devenit convingeri si credinte. Ea este responsabila pentru memoria de lunga durata, stocand toate informatiile, experientele din viata noastra. Poate sa lucreze cu mii de evenimente simultan si proceseaza 4 miliarde de biti pe secunda. Este ca si o carare prin padure pe care daca mergem zi de zi devine din ce in ce mai vizibila.

    Acel gand care ti-a aparut la inceputul articolului si a spus ca oamenii bogati fura, a aparut din subconstient, pentru ca asta am auzit zi de zi, de cand eram mici pana acum.

    Intrebarea este de la cine am auzit aceasta idee? De la oamenii bogati, sau de la cei saraci?

    Acum sa ne imaginam ca avem copii, oare am accepta sfaturi despre cum sa ne crestem copiii de la persoane care nu au copii?

    Daca nu am accepta aceste sfaturi, de ce acceptam sfaturi despre succes si bogatie de la persoane care nu sunt bogate si de succes?

    Pana la varsta de 25 de ani am avut in jurul meu doar persoane angajate, doar persoane care se plangeau de viata pe care o au, de problemele din viata lor, se plangeau fara sa faca ceva, fara sa caute o solutie si sa o aplice. Traiau de pe o zi pe alta si nu le ajungeau banii niciodata. De la 25 de ani am inceput sa merg la cursuri de dezvoltare personala unde am intalnit altfel de persoane, persoane de succes, persoane angajate dar cu o alta mentalitate, persoane care aveau afaceri, aveau angajati. Subiectele de discutii erau altele, nu am mai auzit pe nimeni ca se plange, fiecare vorbeau despre anumite probleme si solutii la ele. In acel moment pentru mine s-a deschis o noua lume.

    In aceea perioada eram angajat, aveam un salariu luna de luna, aveam un credit, nu imi ajungeau banii, nu aveam economii, nu aveam bugete pentru finantele personale, nu aveam control asupra banilor. Cand aveam bani cheltuiam, cand se terminau, asteptam salariul sau luam bani imprumut. Aveam exact ce aveau cei din jurul meu.

    Schimbandu-mi anturajul, am inceput sa imi schimb si modul de gandire, care a dus la schimbarea actiunilor pe care le faceam.

    In acest moment, dupa 6 ani, am bani economisiti, am bugete pentru fiecare domeniu din viata mea, am control asupra banilor, imi ajung de la luna la luna si caut mereu oportunitati sa imi cresc venitul, luna de luna.

    O convingere care ne facem foarte mult rau este convingerea care spune ca banii nu sunt importanti si aud asta de multe ori in jurul meu. Persoanele care spun acest lucru nu au bani si aceasta convingere este doar o scuza pentru lipsa banilor.

    Cu acest mod de gandire sa ne imaginam ca am spune acelasi lucru despre partenerul nostru de viata, ca nu e important pentru noi, sa nu ii dam atentia cuvenita, sa nu ii oferim respectul meritat. Ar mai sta langa noi? Nu prea cred. Acelasi lucru se intampla si cu banii. Spunem ca nu sunt importanti dar in fiecare zi folosim bani, cumparam de mancare, platim curentul, gazul, apa, internetul, televiziunea, cumparam ultimul tip de telefon.

    Daca nu sunt importanti banii de ce mai mergem la serviciu pentru bani? Sa spunem sa nu ne mai plateasca, sa facem voluntariat. Doar nu avem nevoie de bani, nu sunt importanti pentru noi.

 

    M-am cam intins cu acest articol, asa ca o sa ma opresc aici si in articolul urmator o sa vobesc despre ganduri, de unde vin, cum putem sa le controlam pentru a ne ajuta sa obtinem ceea ce ne dorim.

 

    Pana data viitoare mi-ar fi de folos un comentariu de la tine sa imi spui parerea ta despre minte, bani si succes.

 

Cu drag,

Dumitru

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *