Nu am bani – vesnica problema si rezolvarea ei

    Cred ca fiecare dintre noi am trecut cel putin o data prin aceasta situatie. De cele mai multe ori nici nu stim cum ajungem aici. Pur si simplu vedem ca s-au terminat banii si pana la urmatorul salariu mai sunt zile.

    Cum ajungem in aceasta situatie si ce putem sa facem pentru a evita asa ceva pe viitor?

    Privind in jurul nostru vedem si auzim super oferte la tot felul de produse si servicii care ne fac viata mai buna. Toate ne sunt oferite in schimbul banilor din portofel.

    Un televizor mai mare si cu o imagine mai buna, un telefon mai performant, o noua colectie de haine, pantofi de ultima moda, mai multe canale la reteaua de cablu, internet de mare viteza, si asa mai departe.

    Cred ca am experimentat toti situatia in care am cumparat ceva, fara sa avem neaparata nevoie de acel produs sau serviciu, doar din placerea de a cumpara.

    Astfel de tentatii avem la tot pasul, indiferent ca iesim in oras sau stam in casa, ne uitam la televizor sau navigam pe internet.

    Problema nu este ca ne dorim un televizor mai mare, mai multe canale HD sau un telefon mai performant. Problema este ca le vrem acum, chiar daca nu ni le permitem. De multe ori preferam sa le cumparam in rate, doar pentru a ne satisface dorinta de moment.

    Cum putem sa evitam astfel de situatii?

  1. Afla ce este important pentru tine, nu pentru a impreisona pe cei din jur ci pentru bunastarea ta, pentru siguranta ta financiara. In momentul in care stiu ca pentru mine este important sa fiu liber, ma concentrez asupra acestui aspect. Fac tot posibilul sa imi cresc venitul pentru a-mi permite libertatea de miscare dorita. De fiecare data cand vreau sa cumpar ceva, ma intreb “Acest produs sau serviciu ma ajuta sa obtin libertatea? Sau este doar un moft de moment?”
  2. Lucreaza cu bugete, avand un buget pentru fiecare categorie din viata noastra stim ce suma de bani avem disponibila. Secretul este sa nu depasim aceasta suma. Putem sa avem un buget pentru cheltuielile casei, pentru ingrijire personala, pentru educatie, pentru distractie, pentru donatii, pentru investitii.
  3. Tine evidenta cheltuielilor – de multe ori ramanem fara bani pentru ca cheltuim pe lucruri marunte, 5, 10 lei. Insa daca tinem o evidenta zilnica la finalul zilei observam pe ce s-au dus banii, cati s-au dus si daca acele cheltuieli ne ajuta pentru atingerea obiectivului nostru. Pentru a tine evidenta banilor putem sa notat totul intr-un carnetel, sau putem sa folosim aplicatii pe telefon. Eu folosesc o aplicatie, Money Manager, este foarte simplu si rapid de notat fiecare cheltuiala.

 

    De cele mai multe ori actiunile necesare pentru a obtine ceea ce ne dorim sunt foarte simple, insa noua ne place sa le complicam. Ca si aici, pentru a evita situatiile in care ramanem fara bani, tot ce avem de facut este sa stim ce este important pentru noi, ce ne dorim, sa ne impartim banii in bugete si sa tinem evidenta cheltuielilor.

    Acum o sa spui ca sunt persoane care au un venit mic si oricat ar tine evidenta banilor tot nu le ajunge. Este o rezolvare si pentru aceasta situatie.

  1. Sa reducem cheltuilile la suma de bani pe care o castigam
  2. Sa ne crestem venitul

 

Daniel Zarnescu a spus foarte frumos: “Cheltuie mai putin decat castigi si castiga mai mult decat cheltui.”

 

Cand ne dorim ceva, gasim o cale sa obtinem, cand nu ne dorim cu adevarat, o sa gasim scuze.

 

Tu ai avut parte de aceasta situatie?

Cum ai iesit din ea?

Hai sa invatam unii de la altii, scrie un comentariu mai jos cu experienta ta si rezolvarea gasita.

 

Cu drag,

Dumitru

       

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *