Claritate

 

 

“Claritatea este putere.

Liderii o au iar cei

care ii urmeaza

o cauta neincetat.”

Anthony Robbins

 

    Era ora 15 si 20 de min, Andrei primi un bilet, pe care il astepta cu nerabdare de 3 zile. Pe acest bilet este un mesaj foarte important, o informatie care o sa il ajute pe Andrei sa isi rezolve cea mai mare problema din viata lui.

    A luat biletul cu mana dreapta si deja se citea in ochii lui bucuria si curiozitatea. Incet si plin de emotii a inceput sa deschida biletul…deodata Andrei s-a schimbat la fata, bucuria a disparut din ochii lui. Incepea sa tremure.

    Pe bucata de hartie sunt scrise 3 randuri, insa Andrei nu intelegea nimic, pentru ca sunt scrise intr-o limba straina.

 

     La fel se intampla si in viata noastra, apare o problema si de cele mai multe ori dupa o problema, apar si altele, ca ciupercile dupa ploaie.

    Toti avem parte de probleme, dar diferenta intre persoanele de succes si celelate este doar modul cum reactionam. Putem sa renuntam, sau putem sa cautam solutii in continuare.

    Pentru a reusi sa mergem mai departe, indiferent cate probleme intalnim, avem nevoie sa stim clar unde vrem sa ajungem. Sa avem un scop clar, un plan de actiune, sa ne cunoastem valorile noastre si ceea ce este important pentru noi.

    Mintea noastra este cel mai complex computer din lume si este capabil sa ne indeplineasca orice dorinta, cu conditia sa ii spunem clar ceea ce ne dorim, sa fim perseverenti si sa ne concentram pe actiune.

    

    Multi dintre noi nu stim ce ne dorim, am intrat in acest cerc al vietii si acum mergem pe pilot automat, mergem la serviciu doar pentru a avea o activitate, pentru a ne plati facturile, pentru a cumpara mancare si alte bunuri personale.

    Ceea ce am observat este ca dupa ce am intrat in acest cerc nu mai gandim, apar prea multe probleme urgente care trebuie rezolvate acum si nu ne gandim la viitor, nu facem un plan de viitor, nu ne definim un stil de viata pe care dorim sa il obtinem, indiferent ca vrem sa calatorim, sa dezvoltam afaceri care sa ajute societatea sau sa ne intemeiem o familie si sa traim unde vrem noi, la mare, la munte, in tara sau in strainatate.

    Este ca si cum ne-am urca in masina, am porni motorul, bagam in viteza si apasam acceleratia, fara sa mai tinem de volan, fara sa conducem noi masina. O lasam sa mearga unde vrea ea, noi fiind ocupati sa cautam un post de radio, sa punem o melodie preferata, sa ne reglam oglinzile, sa ne minunam ce frumoasa este masina si cate lucruri interesante are. Uitand scopul principal pentru care este aceasta masina, sa ne duca la destinatia aleasa de noi.

    Mergand asa 10, 20, 50 de ani masina sufera multe daune, multe lovituri, apar probleme din ce in ce mai multe care ne ocupa tot timpul, uitand lucrul cel mai important si anume sa punem mana pe volan, sa preluam controlul masini si sa evitam obstacolele din drumul nostru.

 

    Cum putem sa preluam controlul masinii, a vietii noastre, incepand chiar de acuma?

  1. Primul pas este sa ne oprim din ceea ce facem, sa nu mai apasam acceleratia. In acest fel putem sa tragem aer in piept, sa luam o pauza, sa ne relazam.
  2. Al doilea pas este sa ne stabilim o directie, un scop in viata, o tinta inspre care ne indreptam. Poate ne place sa calatorim foarte mult si tocmai ce ne-am luat o casa cu credit pe 40 de ani. Acest lucru o sa ne opreasca sa facem ceea ce ne place noua cel mai mult, sa calatorim.
  3. Al treilea pas este sa analizam situatia cat este de grava. Sa vedem unde am ajuns, suntem aproape de ceea ce ne dorim, suntem pe directia potrivita sau suntem foarte departe si in directia opusa.
  4. Urmatorul pas este sa ne facem un plan care sa ne ajute sa mergem din locul unde suntem acum, acolo unde dorim. Sa stim de ce resurse avem nevoie, pe care dintre aceste resurse le avem, iar ce nu avem de unde facem rost. Daca avem de mers cu masina intr-o zona cu zapada stim ca avem nevoie de anvelope de iarna. La fel este si in viata. Daca vrem sa transmitem un mesaj oamenilor este nevoie sa stim sa vorbim in public. Iar acest lucru ne poate ajuta sa calatorim, sa mergem in diferite orase din tara si din strainatate pentru a transmite meajul nostru si a ajuta oamenii sa isi rezolve problemele pe care le au acuma.
  5. Actine in fiecare zi. Sa facem cate un pas spre ceea ce ne dorim, spre stilul de viata dorit, spre destinatia aleasa de noi. Pentru ca intre timp s-au adunat destule probleme urgente, o sa impartim ziua in doua. Intr-o parte a zilei o sa ne concentram pe planul nostru spre destinatie, sa mai facem un pas. Iar in cealalta parte a zilei rezolvam problemele urgente de zi cu zi.
  6. Formam obiceiuri. La inceput o sa consumam multa energie in aceste actiuni. Dar cu timpul transformandu-le in obiceiuri, in rutina zilnica, o sa ne ia din ce in ce mai putina energie.

    Pentru aceste lucruri avem nevoie de o directie clara, de un scop care sa ne motiveze foarte mult, mai ales la inceput. Apoi pe parcurs o sa avem rezultate care o sa ne ofere doza de motivatie.

 

    Tu ai o destinatie? Ai o directie? Ai un scop?

    Tu iti controlezi viata, sau viata te controleaza pe tine?

 

    Traiete-ti visul

 

Cu drag,

Dumitru Rus

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *