5 pasi pentru a aplica informatia

 

    Se spune ca informatia este putere, insa eu spun ca informatia este doar o parte din putere.

    In urma cu 10, 20, 50 de ani probabil ca persoana care avea informatii intr-un anumit domeniu, avea puterea. Acum cu ajutorul tehnologiei, avem acces la informatii despre orice, de oriunde.

    Acum puterea se afla in mainile celor care stiu sa selecteze informatia necesara si sa o aplice.

    Pentru ca acum gasim informatii la tot pasul, uneori simplul fapt sa alege o informatie necesita multa energie si concentrare, fapt care ne oboseste. In momentul in care alegem o informatie, o sursa, renuntam la alta iar mintea noastra se intreba, “oare este cea mai buna alegere?”, “daca cealalta informatie, cealalta sursa este mai buna?”. Aceste intrebari si framantari nu fac altceva decat sa consume energie fara nici un rezultat. Este ca si cum am accelera o masina, fara sa o bagam in viteza. Turam motorul dar nu mergem nicaieri, consumam combustibil si uzam motorul, ramanand pe loc.

 

    Cum putem sa evitam o astfel de risipa de energie si de timp si sa aplicam informatiile pentru a avea rezultatele dorite?

 

    Am gasit 5 pasi care ne ajuta sa trecem la actiune, sa aplicam informatiile pe care le avem si sa obtinem ceea ce ne dorim.

 

  1. Stabileste clar ceea ce iti doresti – Primul pas este sa stim ce ne dorim, cat mai clar, cat mai detaliat si de ce ne dorim acel lucru. Mintea noastra are nevoie de o destinatie clara, concreta, ca si un GPS. Un GPS pentru a ne ajuta are nevoie de o adresa, localitate/oras, strada, nr. La fel functioneaza si mintea noastra, pentru a ne ajuta are nevoie de o destinatie cat mai clara. Vreau sa castig suma de 10.000 de lei lunar, avand un serviciu de 8 ore, de la 8 la 16, la o companie privata in domeniul transporturilor, in orasul Timisoara.
  2. Gaseste o persoana care are ceea ce iti doresti tu si invata de la ea, foloseste informatiile pe care le-a folosit, actiunile pe care le-a facut, modeleaza atitudinea, mentalitatea acestei persoane. Aici este important sa gaseste o persoana care are aceleasi valori ca si tine. Daca doresti sa castigi 10.000 de lei lunar cinstit, gaseste o persoana care castiga acesti bani cinstit.
  3. Gaseste motivatia ta personala, raspunde la intrebarea DE CE vrei sa faci ceea ce faci? De ce vrei sa castigi 10.000 de lei lunar?
  4. Actioneaza, testeaza, masoara, modifica, imbunatateste – treci la actiune si pune in practica informatiile pas cu pas, nu astepta pana le stii pe toate, fa primul pas acum. Unele informatii si actiuni o sa ti se potriveasca, altele nu. Fiecare suntem unici, de aceea o strategie poate sa functioneze la o persoana si la alta nu. Fiecare avem motivatii diferite, fiecare avem un anumit grad de risc pe care il suportam, fiecare suntem dispusi sa facem sacrificii mai mari sau mai mici. Depinde de fiecare in parte. Testeaza orice tehnica, orice strategie, pe rand. Prima pe care o gasesti, pune-o in aplicare. Daca functioneaza, imbunatateste cat poti, daca nu functioneaza, schimba, gaseste alta si aplica.
  5. Concentreaza-te pe un singur obiectiv, ramai focusat pe actiune, sa faci in fiecare zi cate un pas. Nu te astepta ca dupa doua, trei zile, o luna sa ajungi la rezultatul dorit. Actioneaza, gaseste-ti ritmul tau apoi poti sa estimezi timpul necesar pentru a ajunge acolo unde iti doresti. Pana atunci actioneaza zi de zi. Iar la anumite intervale de timp, o luna, trei luni, 6 luni, fa un pas in spate sa privesti imaginea de ansamblu, sa vezi daca esti tot pe drumul cel bun, sau te-ai ratacit pe undeva, prins in detalii.

 

    Mereu o sa fie mai multe posibilitati in orice am face. Dar pentru a evita sa ne turam in gol, ca si un motor, este indicat sa trecem la actiune, sa aplicam prima metoda, prima strategie, un anumit timp apoi sa facem o analiza pentru a vedea rezultatele pe care le avem. Ulterior putem sa imbunatatim aceasta metoda cu pasi personali, sau putem sa o schimbam, sa luam alta si sa aplicam. Insa actiunea este esentiala ca si aerul pe care il respiram, fara aer murim, fara actiune ne ofilim, ne consumam fara nici un rezultat.

 

    Mai bine sa pierd un an aplicand o strategie, o metoda care nu aduce rezultate, decat sa stau si sa ma gandesc, fara sa trec la actiune. Actionand raman cu experienta si stiu ca acel lucru nu functioneaza. Daca doar ma gandesc, nu am de unde sa stiu ce se potriveste la mine si ce nu.

 

    ACTIONEAZA, EXPERIMENTEAZA

Cu drag,

Dumitru

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *