Cum sa ne gasim motivatia?

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 “Motivaţia e ca dușul. Nu durează așa că îl recomandăm zilnic.” Zig Ziglar.

 

    Sa ne gandim la o masina super performanta, cu o multime de cai putere si super aerodinamica, insa daca nu are combustibil nu se misca de pe loc.

    Asa este si motivatia pentru noi, este combustibilul nostru, este acea energie care ne pune in miscare, sa facem primul pas spre obiectivul nostru, spre visul nostru, spre dorintele noastre.

    Motivatia este o super putere care in momentele grele din viata, in momentele cand intalnim un obstacol, cand viata ne pune la pamant, cand avem parte de esecuri, ea vine si ne intinde mana pentru a trece peste, pentru a merge mai departe, pentru a ne ridica, pentru a ne pune din nou zambetul pe buze si a continua calatoria.

    De unde vine aceasta motivatie si cum putem sa o avem mereu?

    Motivatia vine din interiorul nostru,nimeni nu poate sa ne motiveze, daca noi nu vrem.

    Sunt doua lucruri care ne motiveaza: Durerea si Dorinta.

 

    Unii dintre noi suntem motivati sa facem ceva doar atunci cand simtim durere, sau pentru a evita durerea.

    Persoanele din aceasta categorie se motiveaza mai mult de frica si fac tot posibilul sa nu deranjeze pe nimeni. Din aceasta cauza de multe ori nu fac nimic.

    Aceasta motivatie dureaza doar atat cat este frica si pericolul de durere. Aici intra persoanele care vor stabilitate, care spun “e bine asa”, nu vor mai mult, vor doar aceea zona de confort si atat.

 

    Altii se motiveaza avand o Dorinta, o dorinta pentru o viata mai buna, pentru o relatie mai fericita, pentru o familie mereu cu zambetul pe buze, pentru mai multe posibilitati si oportunitati.

    Aceste persoane mereu forteaza limitele zonei de confort, mereu vor sa vada ce este dincolo. Ele stiu ca se poate mai bine si incearca mereu, cauta pana gasesc.

    Aceste persoane aduc evolutie in lume.

 

    Sa ne gandim la un simplu telefon, pe care azi il folosim cu totii, daca nu ar fi fost aceste persoane care isi doresc mai mult nu s-ar fi ajuns la o tehnologie atat de avansata. Probabil inca aveam un telefon fix si atat 🙂

 

    In fiecare dintre noi este o frica de care fugim si o dorinta spre care fugim, conteaza doar proportia dintre cele doua. Cel care are mai multa frica, mai mult o sa stea pe loc si o sa inainteze doar cand frica il impinge de la spate si o sa faca pasi doar cat sa nu mai simta aceea frica. Cel care are mai multa dorinta este atras spre aceasta si este mereu in miscare, mereu are parte de ceva nou in viata. Aceste persoane au parte de multe esecuri insa merg mai departe fiind atrasi de dorinta.

    Cum putem sa folosim aceasta frica si aceasta dorinta spre a obtine tot ce ne dorim in viata?

    Primul pas este sa identificam clar frica si dorinta. Sa stim care dintre aceste doua ne motivaza mai mult. Daca ne motiveaza frica va trebui sa facem tot posibilul sa punem aceasta frica cat mai aproape de noi pentru a reusi sa ne miscam mereu. Daca ne motiveaza dorinta atunci sa vizualizam in fiecare zi aceasta dorinta, ceea ce ne dorim, pentru a ne oferi impulsul necesar pentru miscare.

 

    Pentru ca orice inceput este mai greu, este indicat sa formam obiceiuri care sa ne ajute. Sa tranformam activitatile necesare calatoriei noastre in obicei, asa o sa fie mult mai usor.

    Sa luam un exemplu, daca dorinta noastra este sa avem un zambet frumos si dinti albi, atunci este necesar sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa si sa avem grija de ei. Daca nu am mai facut acest lucru pana acum, o sa ne fie greu sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, o sa uitam, o sa amanam, o sa zicem ca nu avem chef si tot felul de scuze. Dar fiind perseverenti si gandindu-ne ca ne dorim acel zambet minunat de care sa se indragosteasca toata lumea o sa avem motivatia necesara sa facem aceasta activitate. Iar dupa doua, trei luni de zile in care ne-am spalat pe dinti, aceasta activitate devine un obicei si o facem aproape inconstient.

    In acest mod putem sa transformam orice activitate in obicei, obicei pe care facandu-l zilnic o  sa ajungem sa obtinem ceea ce ne dorim.

 

    Pe tine ce te motiveaza, frica sau dorinta? Durerea sau placerea?

 

Cu drag,

Dumitru

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *