Preia controlul banilor

   

      Psihologii contemporanii au cazut de acord ca “lipsa controlului” este principalul motiv al aparitiei stresului si sentimentelor negative, dar si al sentimentelor de inferioritate si de incredere in sine. Cea mai buna cale de a castiga controlul asupra fiecarei parti a vietii tale este sa iti stabilesti scopuri si obiective clare si sa fixezi un curs bazat pe un comportament intentionat care sa duca la finalitatile predeterminate. (Citat din cartea Drumul tau catre succes de Lorand Soares Szasz si Brian Tracy)

 

    Citind acest fragment mi-am dat seama de ce unele persoane au probleme financiare, indiferent de suma de bani pe care o castiga. Aceste persoane nu au control asupra banilor. In momentul in care nu avem control, apare stresul, frica, panica, iar aceste sentimente negative duc la un comportament impulsiv. Sunt acele momente cand facem ceva fara sa gandim, impinsi doar de emotii, cum sunt cheltuielile impulsive. Mergem in magazine si vedem anumite lucruri pe care le cumparam, chiar daca nu avem nevoie de ele. Ajungem acasa si ne intrebam oare de ce am cumparat asa ceva.

    Cheltuind banii pe care ii castigam, pe lucruri de care nu avem nevoie, nu o sa mai avem pentru ceea ce este important pentru noi.

 

    Ce putem face in acest caz, pentru a prelua controlul asupra banilor si ai directiona spre lucrurile importante pentru noi?

 

    Primul pas este sa stabilim ce este important pentru noi, sa stabilim scopuri si obiective pe plan financiar. Sa stabilim concret suma de bani pe care dorim sa o castigam luna de luna si modalitatea prin care sa vina acesti bani, avansare la serviciul pe care il avem acum, o afacere, un job part time, investii in imobiliare, in actiuni. Stiind exact ceea ce ne dorim avem o destinatie, o tinta inspre care ne indreptam.

    Multe persoane spun doar ca vor mai multi bani, insa nu au o suma clara in minte si oricat ar castiga nu ii multumeste, pentru ca nu au o finalitate, mintea noastra nu stie ce inseamna mai multi bani si nu stie cand a atins acest obiectiv, nu avem control asupra acestui obiectiv.

 

    Al doilea pas este sa analizam situatia actuala, locul de unde pornim. In acest fel putem sa calculam timpul si resursele necesare pentru a ajunge la obiectivul nostru. Cat castigam acum, de unde vin acesti bani, care ne sunt cheltuielile lunare si ce suma ramane disponibila pentru dezvoltarea noastra. Avem nevoie de control si aici, sa stim fiecare leu unde pleaca si daca ne ajuta la indeplinirea scopului nostru.

 

    Pasul trei este sa gasim o cale care sa ne duca din punctul unde suntem acum, la obiectivul nostru. Aici concepem planul de actiune, fiecare pas necesar, resursele de care avem nevoie. Poate avem nevoie de abilitati noi, de persoane care sa ne inspire, de informatii, de lucruri materiale.

    Daca vrem sa avansam la locul de munca actual trebuie sa invatam ceva nou, sa ne asumam responsabilitati noi, sa muncim mai mult, sa ne implicam mai mult.

 

    Pasul patru este ACTIUNEA. Fara actiune nu o sa se intample nimic. Putem avem un scop foarte clar, precis, masurabil, ceva care sa ne placa la nebunie, despre care vorbim in fiecare zi, in cele mai mici detalii, sa avem cel mai bun plan posibil, pas cu pas, daca nu incepem sa facem primul pas, nu o sa se intample nimic.

 

    ACTIUNEA este energia care pune in miscare toate rotitele vietii noastre, in orice domeniu. Acolo unde este actiune este implinire, succes si esec, experienta, o lectie invatata, este miscare, bucurie, fericire. Unde nu este actiune, gasim doar frustrare, suparare, durere, tristete.

 

    Cand se naste un copil ne bucuram pentru ca este viata, miscare, actiune.

    Cand moare cineva ne suparam, plangem, pentru ca nu mai este miscare, nu mai este actiune.

 

    In orice domeniul al vietii noastre sa actionam, sa ne miscam, indiferent de rezultat. Experienta este cea care ne face fericiti, nu rezultatul. Rezultatul este efemer, pe cand actiunea este mereu, pretutindeni.

 

    Pentru a fi mereu in miscare, pentru a actiona avem nevoie de scopuri, de obiective. In acest fel reusim sa preluam controlul vietii noastre, controlul actiunilor, controlul banilor, controlul resurselor, controlul timpului.

 

TOTUL ESTE POSIBIL

 

Cu drag,

Dumitru

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *