Gandirea de invingator

 

    Te-ai intrebat vreodata de ce unele persoane au succes in viata, iar altele se zbat mereu pentru supravietuire?

    De ce unele persoane isi permit concedii de 3 – 4 ori pe an in tari exotice, iar altele merg intr-un concediu la 3-4 ani si atunci undeva aproape, in tara?

 

    Mi-am pus si eu aceasta intrebare, am inceput sa vorbesc cu oamenii, din ambele categorii, sa vad ce face diferenta.

    Ma asteptam sa fie ceva mai complicat, ceva secret, ceva deosebit, dar in schimb am gasit ceva foarte simplu.

 

    Diferenta dintre o persoana care pare ca are doar momente magice in viata si o persoana care pare ca are doar probleme este doar modul de a privi lucrurile si de a reactiona la evenimentele din viata noastra.

 

    In viata de zi cu zi toti avem parte de momente frumoase si momente mai putin frumoase. Indiferent ca suntem angajati unde poate avem un sef care uneori este nervos si ne cearta, cere mai mult de la noi, sau suntem freelanceri si nu reusim sa vindem produsele/serviciile noastre, nu suntem platiti la timp, sau suntem antreprenori cu o echipa de 10 persoane care trebuie conduse, motivate in asa fel incat sa lucreze cat mai eficient.

 

    Diferenta dintre persoanele care au succes si cele care doar supravietuiesc este ca persoanele care au succes nu renunta niciodata. Chiar daca intampina o problema, o analizeaza si cauta cel putin o solutie pentru a merge mai departe. Ei stiu ca orice problema are o solutie si se concentreaza pe cautarea si gasirea solutiei, singuri sau apeleaza la experti in acel domeniu.

    Persoanele care doar supravietuiesc ei vad doar problemele si renunta, spunand ca este prea mult de lucru, ca nu stiu, ca nu pot.

 

    Sa luam un exemplu pentru a intelege mai bine, doua persoane angajate la privat, Ionel si Andrei, cu un salariu de 2000 de lei.

    Ionel este o fire ambitioasa si vrea mai mult de la viata, asa ca la serviciu isi asuma mai multa responsabilitate, vorbeste cu seful pentru a vedea ce poate sa faca pentru a fi cat mei eficient, sa aduca cat mai multa valoare firmei si in cele din urma sa ii creasa salariul. Se implica in proiecte, ajuta alti colegi, invata mereu, este la curent cu noutatile din domeniul respectiv.

    Andrei zice ca merita mai mult de 2000 lei salariu si pana nu primeste cat merita nu face nimic in plus. Isi face doar partea lui, mereu se plange ca este greu, ca nu ii ajung banii, ca seful nu il apreciaza.

 

    Acelasi serviciu, aceeasi firma, acelasi post, acelasi sef, unul vede oportunitatea de a invata, de a face tot posibilul sa fie avansat, sa ii creasca salariul. Altul doar asteapta.

 

    Sa privim putin lumea sportiva unde la fel intalnim sportivi de top si sportivi care doar practica acel sport.

    Ce face diferenta intre ei?

    Diferenta este ceea ce multa lume nu vede si anume antrenamentul de zi cu zi, unde este nevoie de perseverenta, de ambitie, de hotarare sa fi mereu la antrenament, zi de zi, indiferent de vreme, indiferent de cum te simti.

    Fiecare sportiv de performanta a avut parte de infrangeri, de esecuri, insa nu s-a oprit acolo, nu a renuntat. A continuat, s-a antrenat in continuare, a invatat, a cerut ajutor, a facut tot ce a tinut de el pentru a reusi.

    Steve Jobs a fost dat afara din propria companie.

    Michael Jordon spune “ Am pierdut aproape 300 de jocuri in cariera mea si am ratat mai mult de 9000 de lovituri. De 26 de ori mi-a fost acordata aruncarea decisiva, insa am ratat. Am esuat de nenumarate ori in viata, insa doar asa am atins performanta dorita.”

 

    Antrenandu-ne zi de zi, in fiecare zi, este imposibil sa nu ajungem la succes, sa nu ajungem sa castigam suma de bani pe care o dorim, sa avem stilul de viata pe care il dorim. Insa pana sa ajungem acolo este nevoie de munca, de solutii, de perseverenta, de ambitie, de a invata mereu.

 

    Fiecare alegem in ce tabara vrem sa fim, in tabara campionilor sau in cea a invinsilor. Aceasta alegere o facem in fiecare zi, in momentul cand alegem sa ne antrenam sau nu.

 

    Vrem sa ne dublam venitul? Acest lucru nu se va intampla peste noapte, este nevoie de munca, este nevoie sa invatam, sa avem informatii noi, sa le aplicam, sa dezvoltam abilitati si comportamente. Toate aceste o sa ne aduca valoare noua, iar noi putem sa aducem valoare altora si o sa fim platiti din ce in ce mai bine, dublu sau poate chiar mai mult.

 

    Sa ne imaginam ca o firma cauta o persoana cu permis de conducere categoria B, pentru a fi sofer personal. Daca noi avem aceasta abilitate, daca avem permisul putem sa obtinem acest post. Daca nu am facut scoala de soferi nu avem acces la aceasta oportunitate.

 

    Este de preferat sa nu spunem niciodata “ nu se poate”, ci sa spunem “ sa vedem”. In acest fel putem sa cautam si sa gasim o solutie la orice.

 

TOTUL ESTE POSIBIL

 

Cu drag,

Dumitru

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *