Cheltuieli impulsive

    Sunt momente in viata noastra cand ceva nu merge asa cum ne dorim noi, cand simtim ca totul este impotriva noastra. Cand nu avem chef de nimic, cand ne simtim abatuti, lipsiti de viata, fara motivatie. Ne simtim doborati.

    In astfel de cazuri este un lucru care ne face sa ne simtim bine, femeile stiu cel mai bine. Acest lucru este sa mergem la cumparaturi.

    In momentul in care intram in magazin deja viata noastra s-a schimbat la 180 de grade. Toate problemele si suferintele au ramas la usa si suntem alte persoane.

 

    In acele momente putem spune ca este un adevarat miracol, pentru ca ne duce din aceea stare de suparare, de tristete la o stare de bucurie, de fericire.

    Intrebarea care se pune este, oare chiar sa fie un remediu, un miracol? Pe moment da, dar in timp acest obicei ne face mai mult rau decat bine.

    Daca nu o sa reusim sa stapanim acest obicei, de fiecare data cand ne simtim rau o sa mergem la cumparaturi, doar pentru a ne simti bine pe moment. Cu timpul insa are un efect dezastruos, mai ales daca nu administram banii pe care ii castigam eficient. Cu acest obicei, pentru a ne simti bine acum, o sa punem in pericol viitoarul nostru, al familiei. In acest mod tindem sa cheltuim si banii pe care nu ii avem, doar pentru o senzatie placuta de moment.

 

    Ce putem sa facem in aceste cazuri? Putem sa facem orice altceva inafara de a cheltui bani.

  • Putem sa mergem la o plimbare
  • Putem sa citim o carte
  • Putem sa vizionam un film
  • Putem sa vorbim cu prietenii

 

    Daca totusi tentatia este atat de mare incat nu reusim sa ne abtinem de la a cheltui bani, sa cheltuim pentru altcineva. Sa cumparam ceva pentru o persoana draga, pentru un prieten, pentru familie sau chiar pentru un necunoscut.

 

    Oamenii de stiinta au facut studii recente prin care au demonstrat ca daruind ne simtim mai bine, mai fericiti, pe termen mai lung, decat daca am cumpara ceva pentru noi.

    Putem sa incercam acest lucru, sa ne gandim cum ne simtim cand cumparam o haine pentru noi, ne simtim bine in acel moment si poate cand o purtam prima data. Dar daca cumparam o haina pentru cineva ne simtim bine in momentul cand o cumparam, cand o daruim si de fiecare data cand poarta aceea haina.

 

    Elizabeth Dunn si Michael Norton au scris o carte numita, Happy Money: The Science of Smarter Spending ( Bani fericiti: Stiinta cheltuiri inteligente) Volum aparut in limba romana la editura Publica in 2014 cu titlu Happy Money: Stiinta cheltuiri cu rost, unde spun ca “ zilnic, alegerile de cheltuire dezlantuie o cascada de efecte biologice si emotionale care pot fi detectate chiar si in saliva”. “ Chiar daca detinerea a mai multi bani iti poate oferi tot felul de lucruri minunate – de la mancaruri mai gustoase la cartiere mai sigure – adevarata putere a acestora nu sta in cantitate, ci in felul in care ii cheltuim”.

    Ei au dovedit stiintific ca exista multe feluri diferite in care poti sa-ti cheltuiesti banii, care chiar iti vor spori substantial fericirea.

    Iata trei dintre cele mai importante:

  • Sa investesti in experiente – cum ar fi calatoriile, deprinderea unei competente noi sau urmarea unor cursuri, si nu achizitionarea unor posesiuni noi
  • Sa cumperi timp pentru tine insuti – “ de fiecare data cand putem externaliza cele mai neplacute treburi, banii pot transforma felul in care ne petrecem timpul, eliberandu-ne, pentru a ne urma pasiunile!”

    Insa pe departe cel mai important lucru pe care putem sa il facem cu banii si care ne aduce o fericire amplificata masiv este…

  • Sa investesti in ceilalti – faptul ca daruim bani ne face realmente fericiti!

 

    Conforma cercetarilor, cu cat daruiesti mai mult celorlalti, cu atat esti mai fericit. Si cu cat ai mai mult, cu atat poti sa daruiesti mai mult. Este un cerc virtuos.

 

    Acum sa ne gandim cum actionam cand suntem fericiti, cum ne simtim, cum vedem lucrurile, cum interactionam cu ceilalti, cum vorbim, cata energie avem si asa mai departe.

 

    Sa incercam acest lucru, sa daruim, sa vedem cum o sa se schimbe viata noastra. Sa facem acest experiment 30 de zile in care sa daruim ceva, oricat de mic, chiar si un zambet sau o vorba buna, celor din jurul nostru.

 

   TOTUL ESTE POSIBIL.

 

Cu drag,

Dumitru

    

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *